Ikan Siakan 3 Rasa -"nyum, nyum"

Bahan-bahan :
- 1 ekor ikan siakap (ikut kemampuan :)
- tepung jagung (disalut pada ikan)
- minyak (goreng-deep fry)
- cili padi (hiris kecil2)
- sos cili
- sos tomato
- halia (hiris)
- air asam (ikut rasa)
- garam
- gula
- bawang merah (hiris nipis2)
- daun sup/ bawang
Cara-cara : - ikan yang siap di siang, disalut dgn tepung jagung dan di goreng secara deepfry.
- toskan ikan, asingkan
- Masukkan hirisan cili padi, halia goreng hingga naik bau.
- Masukkan sos cili n tomato
- Air asam dimasukan sedikit (secukup rasa)
- Perasa (garam n gula)
- masukkan daun sup
- curahkan sos diatas ikan yang telah goreng tadi
Note : kena makan panas2 baru sedap, menjilat tulang ikan hehe... selamat mencuba...
salam singgah..
ReplyDeletefuh...
kecur air liur rai tgk lauk nie...
mesti sedapkan..
kena cuba pasni...
try la adik rai hehe..
ReplyDeletememang sedapnyer...
insyallah...