Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Saturday, August 29, 2009

"sakura double-choc cheese cake"


hari ini ja try nak wat sendiri 'cheese cake'....

so, ja try resepi dari KAK FIDA yang ja ambil dari web MYRESIPI..

nak tahu ker bahan-bahan n cara nak wat??

okay ja akan share dengan kawan2 sekalian hehe...

Bahan-bahan:
  • 250g krim keju
  • 220ml susu segar yang berperisa choclate
  • 100g mentega-lembut
  • 2 sudu besar koko
  • 4sb susu panas
  • 70g tepung gandum* - diayak
  • 20g tepung jagung* - diayak
  • 60g gula halus*
  • 6 biji kuning telur*
  • 6 biji putih telur
  • 60g gula halus
  • 1/4 cream
Cara-cara
  1. Keju dan susu segar dimasak secara double-boil hingga cair.Matikan api dan masukkan mentega,kacau rata hingga mentega cair dan biarkan adunan ini betul2 sejuk.Ketepikan.
  2. Panaskan oven pd suhu 150C.Loyang dialas kertas,sapu mentega dan tabur tepung sekelilingnya.Bancuh serbuk koko dan susu panas hingga larut dan sejukkan.
  3. Masukkan bahan2 bertanda * kedalam adunan keju dan kacau dengan hand whisk hingga sebati.Masukkan pula campuran koko dan kacau lagi.
  4. Dalam mangkuk mixer,pukul putih telur,gula dan cream of tartar hingga pekat.
  5. Masukkan campuran putih telur ke dalam adunan keju dan kaup balikkan hingga adunan sebati.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disediakan dan ratakan.
  7. Bakar di dalam oven secara steam bake = gunakan dulang yang berisi air panas dan letakkan loyang yang berisi adunan kedalam dulang tadi dan bakar dgn suhu 150C selama 1 1/2 jam.
  8. Setelah masak, balikkan dan sejukkan kek di atas redai kek.
  9. Kek pun boleh disajikan :)
resepi ini ja ambil dari MYRESIPI oleh KAK FIDA... tq kak fida kerana akak ja dah pandai wat sesuatu dah hehe..

0 yang ambil kisah:

Related Posts with Thumbnails