
hari ini ja try nak wat sendiri 'cheese cake'....
so, ja try resepi dari KAK FIDA yang ja ambil dari web MYRESIPI..
nak tahu ker bahan-bahan n cara nak wat??
okay ja akan share dengan kawan2 sekalian hehe...
so, ja try resepi dari KAK FIDA yang ja ambil dari web MYRESIPI..
nak tahu ker bahan-bahan n cara nak wat??
okay ja akan share dengan kawan2 sekalian hehe...
Bahan-bahan:
- 250g krim keju
- 220ml susu segar yang berperisa choclate
- 100g mentega-lembut
- 2 sudu besar koko
- 4sb susu panas
- 70g tepung gandum* - diayak
- 20g tepung jagung* - diayak
- 60g gula halus*
- 6 biji kuning telur*
- 6 biji putih telur
- 60g gula halus
- 1/4 cream
- Keju dan susu segar dimasak secara double-boil hingga cair.Matikan api dan masukkan mentega,kacau rata hingga mentega cair dan biarkan adunan ini betul2 sejuk.Ketepikan.
- Panaskan oven pd suhu 150C.Loyang dialas kertas,sapu mentega dan tabur tepung sekelilingnya.Bancuh serbuk koko dan susu panas hingga larut dan sejukkan.
- Masukkan bahan2 bertanda * kedalam adunan keju dan kacau dengan hand whisk hingga sebati.Masukkan pula campuran koko dan kacau lagi.
- Dalam mangkuk mixer,pukul putih telur,gula dan cream of tartar hingga pekat.
- Masukkan campuran putih telur ke dalam adunan keju dan kaup balikkan hingga adunan sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disediakan dan ratakan.
- Bakar di dalam oven secara steam bake = gunakan dulang yang berisi air panas dan letakkan loyang yang berisi adunan kedalam dulang tadi dan bakar dgn suhu 150C selama 1 1/2 jam.
- Setelah masak, balikkan dan sejukkan kek di atas redai kek.

0 yang ambil kisah:
Post a Comment