Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Monday, March 8, 2010

~Cheese Cake~


yay.... hehe akhir nyer...
projek rumah sewa ja menjadi akhir nyaa ( ja rasa jadi lah hehe)
nie lah rupa cheese cake ja yang telah ja hasilkan hehe...
simple je bahan-bahan dan cara-cara buat dia hehe...

Bahan-bahan :
  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Cara-cara :
  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak.
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedappp..
simple kan??
cuba lah buat hehe ja 1st time wat terus jadi hehe....
http://emo.huhiho.com

post signature

8 yang ambil kisah:

Hazzy Ishak said...

oh cheesecake yang dibakar
tade base utk kek tu ke?

dizzydude said...

wahhh!!macam sedap jek..yummy :)

kakyang .. said...

wah3 .. nampaknya ja lebih rajin dari kakyang ..

tahniah ja ..

nyum nyum (feeling makan cheesecake)
hehehe ..

♥♥ eija ♥♥ said...

to:Hazzy Ishak

a'ah yang nie versi tak de base hehe...

♥♥ eija ♥♥ said...

to:kakyang ..

hehe bila ada mood nyer nak buat nyer kak yang hehe


tq kak yang hehe

♥♥ eija ♥♥ said...

to:dizzydude

hehe memang yummy...

aidah said...

Salam Eija,

Selalunya cheese cake ada base dia kan, so untuk resepi Eija ni base dia apa ya.

♥♥ eija ♥♥ said...

to:aidah

ermmm yang ja buat nie tak de base kak hehe...

cheese kek semata-mata hehe

Related Posts with Thumbnails