Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Wednesday, January 27, 2010

~SOTONG GORENG TEPUNG~


hari nie lunch ja terasa sangat nak makan resepi yang ja nak share nie hehe..

ja rasa semua mungkin dah tahu kot..

tapi tak pee ja nak letak jugak dalam blog ja nie hehe..

Bahan-bahan

  • 300 gm sotong
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
  • lada sulah

Cara-cara

  1. Sotong dipotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
  2. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
  3. Pukul telur. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
  4. Gaul tepung . Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
  5. Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau lama nanti sotong keras and liat pulak.
  6. Untuk sedap lagi makan dengan sos Thai.
nie versi ja tak tahu pulak cara orang lain..

SELAMAT MENCUBA!!

post signature

8 yang ambil kisah:

noor afzan said...

nak yang dah siap goyeng..
nyum2..

petite4 said...

dear, kalau nk garing krup krap lagi, tambah kacang tanah yang di blend kasar dalam batter tuh... mmg berbunyik bunyik je makannye nanti :)

eija ^_^ said...

to:noor afzan

nak yang dah goreng??

kena order laa hehe

eija ^_^ said...

to;petite4

really?? hehe
tq for the info, nanti nak cuba..

a Y u said...

meleleh air liur tgk sotong tu..huhuhu..

ja pernah mintak cr wat box kan?sorila ayu tak upload lg..tenet slow sgt..takleh nk upload..nnti ayu try lg k..sori sgt2 tau..

naNa.neRRa said...

akak bile nk masak utk nana laks??

eija ^_^ said...

to:a Y u

hehe.. ayu tgh diet makan sikit jer yek hehe

tak pe janji ada hehe..
ja tunggu ayu yek :)

eija ^_^ said...

to:naNa.neRRa

bila yek :)

tunggu nana balik malaysia kot hehe

Related Posts with Thumbnails