minggu lepas masa cuti de laa ja tolong mak ja masak..
jadi hari nie kita tgk resepi
~Meehoon Goreng Singapore~
ja rasa semua mesti tahu resepi nie kan? sebab senang je nak buatnyer... de jugak orang kenali dia dgn bihun goreng putih sebab dia warma putih hehe...
tapi tak pee ja cuma nak tambah koleksi resepi ja dalam blog ja nie hehe... tak salah kan??
Bahan-bahan
- *1 bungkus mi (400gm). Rendam dalam 20-30 minit & toskan
- 6 ulas bawang putih
- 8 ulas bawang merah
- 3/4 sdb garam
- kiub pati ayam
- 300gm ayam
- 200gm udang
- 200gm fishcake
- 1-1.25 liter air
- carrot - potong halus/ kukur
- sawi
- daun sup & daun bawang - racik halus
- taugeh
- Meehoon di rendam dan ditoskan. Ketepikan dahulu.
- Tumbuk halus bawang putih, bawang merah dan garam. Tumiskan sehingga naik bau/garing.
- Masukkan kiub pati ayam.
- Masukkan pula daging, udang dan fishcake.
- Bila ayam, udang & fishcake masak, tuangkan pula air.
- Bila air mendidih, masukkan mi yang telah digoreng tadi. Rasa lah masa nie ikut citarasa masing-masing.
- Kemudian, bolehlah masukkan sayur-sayuran.
- Taburkan dengan bawang goreng @ telur dadar yang dihiris sebelum dihidang. Dan, sangat sedap bila dimakan dengan cili padi letak kicap hehe...
ermmm ja rasa semua dah tahu kot...
SELAMAT MENCUBA!!!

SELAMAT MENCUBA!!!

8 yang ambil kisah:
adoi sedapnye.. nak cket.. =)
to:Aini
hehe nak.. ambik laa hehe
Saya penggemar beehoon berbanding mee kasar... Sangat menyelerakanlah Cikgu.... :)
Salam Eja,
lama akak tk dtg sini. Tadi baru tengok kat Astro Chf Asma Laili buat Goreng Mee Hoon ni. Org S'pore panggil Mee Hoon Goreng ni Mee Siam. Siap ada kuah sekali. Mmg unik resepinya
sedap!
to:ChiLaBaey's
hehe yer ker?? menyelerakan ke pak ngah hehe
to:aidah
hehe yer ke? alaa chef wan mesti laa power dari ja wat hehe
to:nEa FleriDa
sedap laaahh adikk hehe
Post a Comment