Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Monday, October 12, 2009

nama ia "WAT TAN HOR"


jadi mulai hari ini jangan terkejut lak kawan2 hehe... ja nak post masakan yang ja penah wat selama ja dok menyendiri..

ade laa lebih kurang nak masuk 2 tahun :)

okay untuk hari ini ja nak share resepi Chineese food... simple n easy.....

nie lah salah satu makanan cina yang ja minat...

bila ja minat, ja mesti akan buat supaya boleh makan2 lagi hehe

jangan lupa mencuba hehe...
MyEm0.Com

Bahan-bahan ( 2 org )

  • * UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 2 ulas bawang putih di ketuk
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • sedikit serbuk lada sulah / lada hitam
  • * UTK KUAH *
  • 6 ekor udang
  • beberapa hirisan daging
  • 1 biji baby jagung
  • 3 helai sawi
  • sedikit lobak merah
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 3 hirisan halia dihiris halus
  • sedikit lada sulah
  • 1 sk serbuk pati ayam
  • 500 ml air / lebih kurang 3 cwn
  • garam secukup rasa
  • 1 sb tepung jagung bancuh ngan sikit air
  • 1 biji telur

Cara-cara

  1. Utk mee. Tumis bwg putih hingga kekuningan masukkan kuey teow, kicap pekat, manis n sos tiram. Gaul rata, masukkan lada sulah. Siap angkat mee letak pada 2 pinggan dan ketepikan
  2. Utk kuah. Tumis bwg putih n halia hingga kekuningan masukkan air. Biar mendidih masukkan daging, masukkan pati ayam n lada sulah. masukkan pula udang, sawi, lobak n jagung. Buh garam sikit.
  3. Bila kuah mendidih masukkan tepung jagung yg telah di campur ngan sikit air. Pecahkan telur n kacau cepat biar telur hancur. Kejap jer, siap n tuang kuah pada mee tadi...

post signature

7 yang ambil kisah:

rubi said...

wah..
macam sedap..
nnt nak try masak.

ZARA 札拉 said...

mak aii!

ku udah terliur je ni~

nEa FleriDa said...

wow.. cedap nyer

cik eja^_^ said...

tO:rubi
hehe memang sedap pun..
cuba lah :)
nanti jangan lupa g tau yek :)

cik eja^_^ said...

to:ZARA
hehe...
terliur ker kak? :)

cik eja^_^ said...

to:nEa FleriDa
a'ah nea... :)
penah makan tak?

nEa FleriDa said...

xpnah! akk! nk2 yg nih.. tinginnyer

Related Posts with Thumbnails