Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Sunday, September 27, 2009

Choclate Moist :)


ermm ade sape2 minat kek??

sok sekolah dah bermula.. jadi hari ini ja niat nak laa wat kek untuk kawan2 ja kat sekolah tu...
termasuk laa my students hehe..

jadi hari ini ja nak share resepi favorite ja masa ja belaja wat kek di KMK masa cuti dulu

CHOC MOIST CAKE

memang sedap ja dah test mulut kawan2 ja semua berpuas hati n minta order lagi hehe..

dah ready dengan pen n kertas hehe

Bahan A:
Mentega - 159g
Gula Kastor - 215g
Telur - 3 biji
Soda Bikarbonate - 7g
Tepung Roti - 159g

Bahan B:
Self Resen Flour (Tepung Kek) - 50g
Serbuk Koko - 50g
Susu Segar - 175g
Fresh Cream - 125g

Cara A:
  1. Putarkan mentega dan gula kastor hingga kembang
  2. Masukkan telur satu persatu
  3. Ayak tepung roti dan soda bikarbonate. kemudian masukkan dalam adunan mentega dan putar sekejap.








Cara B:

  1. Ayak tepung kek dan serbuk koko dan putar bersama susu dan cream segar (Fresh Cream) hingga sebati
  2. Masukkan B ke dalam A putar hingga sebati
Api = 160 Darjah
Masa = 45-55 minit






ermmm senang kan resepi dia.... nie resepi original ja dapat dari

CHEF MOHAMMAD...

Chef yang ajar ja masa ja kursus tuu...

haa sebur koko tu nak sedap lagi tukar dengan serbuk choclate lagi sedap hehe..

selamat mencuba!!!

dah cuba jangan lupa comment !!!!

4 yang ambil kisah:

Hazzy Ishak said...

tak cuba tp nak komen gak..hehe
the cake looks fabulous..
boleh anta sikit tak...

cik eja^_^ said...

to : Hazzy Ishak
hehe.. boleh.. kalau hazzy g alamat hehe..

...teratai biru... said...

~teringin nk wat choclate moist sindri. tp x penah try lagi. tym raya ari tu juz wat brownies je...

~mehla sket kek tu... anto ke jepong ni tau... :)

cik eja^_^ said...

to:teratai biru
boleh nyer..
kalau ikut resepi ja nie insyallah jadi :)

Related Posts with Thumbnails