Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Sunday, January 3, 2010

~APAM AISCREAM SODA MARBLE~

resepi hari nie,

APAM AISCREAM SODA MARBLE

atas permintaan ramai dari...

pa'ah, sally dan Illa ( yang 3orang dok depan sekali tuu :)

yang nak resepi apam nie..

jadi siapkan pen dan kertas salin yek hehe...

Bahan-bahan ( 50 biji )

  • 3 biji telur
  • 200gm tepung gandum
  • 250gm gula kastor - (ja letak 200gm)
  • 1 sudu teh ovalette
  • 150ml ice cream soda ( apa-apa jer yang berkenan di hati)
  • Pewarna - ja wat choclate dgn vanila
  • Mini Paper Cup(resepi asal)

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula serta ovelatte hingga putih dan gebu
  2. Selepas itu masukkan tepung gandum dan pukul hingga pekat
  3. Masukkan ice cream soda dan gaul sebati
  4. Kemudian bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan pewarna dan kacau lagi. (ja guna choclate dengan vanila)
  5. Masukkan mane2 adunan dalam bekas kemudian masukkan adunan kedua. ( Adunan pertama ja masuk yang vanila dulu pastu baru masuk choclate. Pastu guna garpu carikan sampai jadi marble yang korang suka :)
  6. Kukus sehingga masak. Biar sejuk baru potong
Nota kaki : resepi asal memang guna paper cup, tapi versi ja, ja guna loyang jer pastu potong sampai jadi macam dalam gambar tu, sebab ja tak guna paper cup takut dia melepek hehe... yang nak guna paper cup pun boleh....

pada pa'ah, Sally dan Illa mesti wat tau!!! pastu inform kat ja.

SELAMAT MENCUBA :)
http://emo.huhiho.com

post signature

3 yang ambil kisah:

bellar0ssa said...

uih sedapnya kak.kene try ni...

eija ^_^ said...

to:bellar0ssa

hehe memang sedap pun :0

jangan lupa cuba tau!!

Hazzy Ishak said...

alo kena kukus ke?
bakar tak leh eh?

Related Posts with Thumbnails