Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Monday, March 29, 2010

~Nasi Goreng Tomyam~


semalam ja kena jaga mak ja sakit lutut kan...

mak pun tak de selera nak makan yang berlauk jadi ja masak laa..

~NASI GORENG TOMYAM~

tak penah lagi ja buat saje ja try, alang-alang dah de perencah tomyam kan, jadi ja nak share laa dengan kawan-kawan semua...

Bahan-bahan:

  • nasi putih
  • bawang putih (dihiris)
  • bawang merah (dihiris)
  • perencah tomyam (ja guna ADABI punya)
  • ayam
  • udang
  • sayur campur
  • garam (digaul dalam nasi terus)
  • minyak
  • air
Cara-cara:
  1. Macam biasa nasi dimasak. Dah masak digaul dengan garam sedikit dan diketepikan.
  2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
  3. Masukkan ayam, udang tadi digoreng hingga masak.
  4. Masukkan sayur campur tadi biar seketika.
  5. Masukkan perencah tomyam kalau pekat boleh masuk air sedikit.
  6. Bila dah sebati dengan bahan-bahan tadi baru masukkan nasi dah gaul hingga rata.
  7. Siap untuk dihidangkan.
mak ja suka sambal belacan, jadi ja pun buat lah... lagi laa
KICK kan hehe bila makan dengan sambal belacan hehe...

senang ja rasa semua orang tahu buat, tapi saja nak meriah kan blog ja nie....

SELAMAT MENCUBA!!!

post signature

2 yang ambil kisah:

dizzydude said...

perghh!lazatnyer..ermm dah laa tengah diet nie..arghh!!!tidakk..

♥♥ eija ♥♥ said...

to;dizzydude

hehe....
ja kacau diet awak yea hehe...
ja pun diet jugak makan nasi hujung minggu hehe...

Related Posts with Thumbnails