Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Wednesday, September 29, 2010

Suka makan Sushi??

salam semua readers dan bloggers,

anda peminat SUSHI??

di Malaysia nie ade macam tempat yang kita boleh makan SUSHI kan??

macam kat

SUSHI KING

SAKESUSHI

SUPERSUSHI

tapi ja tak tahu ia Halal atau tidak :)

Jom kita tengok asal usul sushi :

Sushi (鮨 atau 鮓 ataupun 寿司) ialah makanan tradisional yang paling popular di Jepun, dan kini turut digemari di seluruh dunia. Ia diperbuat daripada nasi bercuka dan dibubuh inti campuran ikan, makanan laut, sayuran atau telur. Inti tersebut boleh mentah, dimasak atau diperam. Asal-usul sushi tidak diketahui, tetapi teknik peraman ikan bersama nasi dipercayai berasal di Asia Tenggara pada abad ke-5 sebelum masihi. Dua aksara Cina untuk perkataan 'sushi', bererti 'ikan terperam' pertama digunakan di Jepun pada abad ke-8. Yohei Hanaya yang membuka gerai sushi di bandar Edo pada tahun 1800-an dikenali sebagai pencipta sushi gulungan tangan, atau nigiri sushi. Nigiri sushi kemudiannya menjadi lebih popular semasa zaman Perang Dunia Kedua.

Jenis-jenis sushi :

  • Nigiri-sushi
  • Temaki-sushi
  • Maki-sushi
  • Oshi-sushi
  • Chirashi-sushi
  • Temari-sushi
sumber http://ms.wikipedia.org/wiki/Sushi

jadi ja pun teringin laa jugak nak makan kan?? ja cuma merasa yang murah sahaja dan sedap :) sape yang ajar?? kawan sekolah ja yang ajar YONG. ja beli di jusco sahaja :)



TIPS yang yong selalu bagi jangan cari bahan makanan yang 'raw' cari bahan makanan yang dah siap masak :)

post signature

4 yang ambil kisah:

saya_arief said...

xpenah try ag..
nampak cam sedap..
:D

♥♥ eija ♥♥ said...

to:saya_arief

sekadar nak rasa
boleh laa hehe

ChiLaBaey's Spot said...

Sushi Jaya Jusco pun best juga.. Banyak juga variasi menu dia... Janji sushi yer tak...!!!

♥♥ eija ♥♥ said...

to:ChiLaBaey's Spot

hehe..
best pakngah hehe..
betul tuu janji sushi kan hehe

Related Posts with Thumbnails