Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Friday, March 25, 2011

soalan untuk otai-otai photographer boleh???


salam semua bloggers dan kepada otai-otai semua

entry ini khusus untuk pengemar kamera DSLR sebab ja nie kurang arif sangat pasal lens nie... kurang ilmu sangat nie.....

ermmm ja sebenarnya ada soalan untuk otai-otai semua, khusus untuk pakngah ja aka chilabaeys

jadi ja nak apa yang sesuai untuk kamera yang menggunakan CANON 1000D sebenarnya niat dihati nak jual tapi tengok yang nak beli tuu sama je lens dengan ja sekarang nie... jadi sekarang nie ja nak cari lens yang boleh zoom jauh sikit...

boleh otai-otai semua menolong hambamu nie :)

gambar 1

Brand New Canon EF 50mm F1.8 II Lens-Free UV Filte

gambar 2


Brand New Canon EF-S 55-250mm f4-5.6 IS Lens

SPECIFICATIONS :-
~ Angle of View : 23°20'~5°20' . 15°40'~3°30' . 27°50'~6°15'
~ Construction : 10-12
~ No of Diaphragm Blades : 7
~ Minimum Aperture : 22-32
~ Closest Focusing Distance(m/ft) : 1.1/3.6
~ Maximum Magnification(X) : 0.31(at 250mm)
~ Drive System : MM*1
~ Distance Scale : o
~ Water/dust-resistance : -
~ Filter Size(mm) : 58
~ Maximum Diameter x Length(mm/in) : 70x108/2.8"x4.3"
~ Weight(g/oz) : 390/15.4

gambar 3

Brand New Canon EF-S 18-200mm F3.5-5.6 IS Lens

SPECIFICATIONS :-
~ Angle of View 64°30’~6°30’ . 45°30’~4°20’ . 74°20’~7°50’
~ Construction 12-16
~ No of Diaphragm Blades 6
~ Minimum Aperture 22-36 (38) The aperture is for bodies using 1/2-step displays. In the case of 1/3-step displays, the aperture values of some lenses are shown in parentheses.
~ Closest Focusing Distance(m/ft) 0.45m/1.5 -infinity
~ Maximum Magnification(X) 0.24 (200mm)
~ Drive System micro motor
~ Filter Size(mm) 72

dan satu lagi boleh otai-otai semua bagi tau fungsi lens-lens yang diatas nie??

terima kasih kerana membantu hamba yang kurang ilmu ini hehe....

post signature



3 yang ambil kisah:

ChiLaBaey's Spot said...

Pasti Ieja dah ada lens kit 18-55mm masa beli kamera tu dulukan.. Oklah bagi saya memang perlu ada satu atau 2 lens tambahan kalau kita ni dah start giler kamera..

Lens2 yang ditunjukkan di atas ada kegunaan dan sesuai utnuk satu2 kerja.. Kalau ini sahaja pilihan yang ada, pasti saya akan membeli lens 50mm dan lens 18-200mm. Cadangan sayalah...

Sebab :

Lens 50mm - kebanyakkan pengguna sekarang mesti ada kerana kebiasaannye untuk kerja2 close up. Memang best menggunakannye sebab aperture sangat tinggi f1.8. Gambar pun cantik. Kalau yang suka gambar mereka stail2 background blur berbanding subjek, ini merupakan pilihan terbaik. Ini kena ada...

Sekarang ni dah ada yang aperturenye f1.2 tapi harga mahal lagilah...

Lens 18-200mm - Ini kalau kita malas nak tukar2 lens sebenarnye, kita dapat jarak yang digunakan sekarang (18mm) dan dalam masa yang sama kita juga dapat jarak zoom (200mm) yang lebih jauh berbanding kit lens yang ada sekarang (55mm)..

Aperturenye standart sahaja seperti lens kit yang lain. Dan kebanyakkan kamera sekarang menawarkan lens kit sebegini. Agak praktikal penggunaannye... Harga agak mahal sikit kalau kita beli dia sajer.

Lens 55-250mm - Pun bagus juga, harga murah sikit.. Jarak utk zoom pun agak bagus.. Cuma kalau untuk dapatkan gambar dekat (wide) menjadi masalah sebab ia bermula dgn 55mm... Biasa kita akan guna 18mm.. So kena ke belakang sikit/byk untuk dapatkan gambar wide.. Akan menjadi masalah untuk gambar berkumpulan.. Terpaksa juga tukar lens 18-55mm semula...

Kalau bukan kerja2 wedding, bagi saya ianye ok takde masalah... Kalau buat kerja2 wedding pulak semuanye kena cepat, takde masa nak tukar2 lens dah, kecuali kita ada kamera lain...

Kalau kerja2 santai, takde masalah langsung... Tapi kena rajin sikit... Ini semuapun bergantung pada budget dan kegunaan Ieja jugalah..

Cuba tengok berbandingan di sini :

http://www.canon.com.my/compare/product/?type=&cat=55&p1=1194&p2=1112&p3=1133&lang=EN

Terima kasih...

♥♥ eija ♥♥ said...

ermmmm
terima kasih banyak-banyak laa pakngah :)

baru ja paham guna ayat kita hehe....

EB said...

setuju...

Related Posts with Thumbnails