Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Saturday, August 14, 2010

pengalaman cemas pertamaku :(

salam semua readers,

Align Leftentry yang kali ke-4 untuk hari sabtu nie ialah pengalaman cemas yang pertama berlaku dalam hidup ja dah 26 tahun ini....

baru sekejap jer tadi perkara yang baru sahaja ja terpikir masa ja terawih berlaku selepas terawih tadi....

masa ja terawih tadi, ja tiba-tiba boleh tergerak hati macam mane laa kalau ja balik terawih nanti kereta tiba-tiba rosak?? siapa yang ja nak minta tolong??? dah laa ja sorang-sorang kat IPOH nie??

kawan-kawan nak tahu, elok jer ja habis terawih memang benda yang rasa itu berlaku tadi... tayar kereta ja tiba-tiba terkena paku, hanya Tuhan sahaja yang tahu apa yang bermain dalam pikiran ja nie... betul-betul di simpang nak masuk highway...bila dah tahu tayar ja pancit memang dalam kepala ja nak call sape malam2 buta nie.. dah laa ja dengan pakai telekung jer... hujan renyai-renyai pulak tuuu.... niat dalam hati nak bawa jugak kereta ke rumah, sebab rumah ja dekat je kaau dari simpang tuuuu...

ja call en.tunang dia tak angkat-angkat call,marah pun ade nak en. tunang masa tuu dah laa kita sorang-sorang pulak tuuu.... nak call kawan-kawan ja yang lain semua perempuan.... tak de pun lelaki..... ja dah nekad nak bawa jugak kereta... lepas je ja bawa, tiba-tiba sebuah kereta bmw berhenti didepan ja, seorang perempuan keluar dari kereta tu tanya 'ada apa-apa yang boleh ditolong ker?' tanya kakak tuu... ja hanya menjawab ' tayar pancit tak de sape-sape boleh tolong, niat nak balik rumah jer'..... lepas tuu kuar husband kakak tuu... husband kakak tuu yang tolong ja untuk tukar tayar... kakak ini dan husband sungguh peramah sekali. tetapi husband kakak nie tak terdaya nak bawa kuar skru kereta ja yang begitu ketat sekali...

last-last dia call kawan-kawan dia untuk datang tolong..... ohhhh tidak begitu malu nyer ja.. terharu pun ada datang 2 orang lelaki kawan kepada husband kakak tuu datang malam-malam tolong tukar tayar kereta ja.... akhir nya mereka berjaya jugak buat.... ja jadi speechless tadi sepatutnya ja offer untuk belanja ker ape ker? tapi ja tak tercakap tadi... bayangkan masa tuu ja sorang sahaja perempuan... yang tuu ja tak kenal langsung sape yang tolong ja.......

ja hanya boleh berdoa hanya ALLAH yang boleh membalas jasa anda semua sebab tolong ja.... ja tak tahu nak cakap mane lagi.... sampai sekarang hati ja jadi susah hati betul ker tindakan ja, tidak memberi apa balasan pun....

pengajaran ja malam nie :

  1. kita (perempuan) kalau kita sorang-sorang dalam suasana ja nie... jangan mudah panik. pikir dulu apa nak dibuat kan?
  2. MESTI ada no telefon to-truck/insurans ker ape ker?? untuk kecemasan. dah jadi macam ja nie tak tahu nak buat ape.
  3. pastikan tayar spare kita pun ada angin jugak. nasib baik tayar spare ja okay. nasihat husband akak tuu esok ja kena g kedai tukar rim tayar sebab rim tayar spare tak sama dengan tayar spare tuuu...
  4. doa laa banyak-banyak... Insyallah mesti ada yang menolong.
  5. Orang yang menolong ja tuu bukan laa orang yang selalu kita tengok, kadang-kadang kita tak percaya orang yang suka tolong orang lain nie tak seperti yang kita harapkan.

post signature

4 yang ambil kisah:

Engr said...

mencari rakan sewaktu susah sangt sukar. tambahan lagi dalam keadaan genting. bersyukur lah kerana tuhan masih menyayangi anda dan memberikan pertolongan sewaktu sangat memerlukan. barulah kita tahu langit tinggi rendah tanpa orang yang disayangi. kerana tuhan lah yang selayaknya disayangi walau apa keadaan sekali pun. terfikirkah apa bila tiba saat kematian , siapa yang bakal menolong menyusungkan jenazah kita..mampukah kita meguruskannya sendiri. segala musibah ada hikmahnya.terima kasih kepada tuhan yang menghantar seseorang buat seseorang yang sangat memerlukan. dalam keadaan kesusahan ,jika sebaik mana pun ita bersedia, namun harus akur, tidak semua seperti yang kita harapkan...

♥♥ eija ♥♥ said...

to:Engr

terima kasih awak kerana awak mengingatkan saya....

bila dah menghadapi baru kita tahu...

a t t said...

akak..alhamdulillah..akak bertuah sebab ade yg sudi tolong.kalo xde org tolong, mmmg boleh nanges kan?
apa2 pon, setiap pertolongan tuh xsemestinye kita balas kak..Allah balas nanti.ye la, kalo sy pon mesti rasa serba salah..hehe. ^^.

♥♥ eija ♥♥ said...

to:a t t

betul tuu adik... memang kita rasa bersalah kan??
ermmm akak syukur atas pertolongan dari ALLAH itu...

Related Posts with Thumbnails