Followers- mencari yang ke 1000

Pages

Wednesday, February 17, 2010

DSLR patut ker??


ermmm..

trend?? keperluan?? nampak dimata macam cantik sahaja???

kamera DSLR?? ape nie?? ja rasa semua tahu kot..

kalau dulu kita pakai kamera yang besar mengata habis, nie dah masuk tahun 2000 zaman dah canggih, dah buat yang jenis nipis/senang dibawa kemana sahaja, dah pulak kuar yang DSLR nie.. orang biasa pun boleh memilikinya..

Kamera DSLR ialah ( digtal single-lens reflex) atau Kamera refleks lensa-tunggal‎ adalah kamera yang menggunakan sistem jajaran lensa jalur tunggal untuk melewatkan berkas cahaya menuju ke dua tempat, yaitu Focal Plane dan Viewfinder, sehingga memungkinkan fotografer untuk dapat melihat objek melalui kamera yang sama persis seperti hasil fotonya. Hal ini berbeda dengan kamera non-SLR, dimana pandangan yang terlihat di viewfinder bisa jadi berbeda dengan apa yang ditangkap di film, karena kamera jenis ini menggunakan jajaran lensa ganda, 1 untuk melewatkan berkas cahaya ke Viewfinder, dan jajaran lensa yang lain untuk melewatkan berkas cahaya ke Focal Plane.

tambahan pulak yang gila mengambil gambar nie.. bagi ja lah beli kamera yang digital pun dah okay kan?? senang bawa, boleh simpan elok-elok sikit. Kamera DSLR nie pun besar, jenuh nak jaga dia, ja rasa barang2 dia kalau laa pecah nak ganti mesti mahalkan???

tapi hasil gambar yang diambil ja rasa sama jer kan?? ja memang suka gambar, ja suka melihat gambar yang cantik, edit dia cantik kan?? tapi memang kena beli DSLR ni baru dapat gambar cantik ker?? berbaloi ker beli yang mahal nie??

ja hanya pengguna kamera biasa sahaja bukan yang ingin menjadi profesonal tapi yang ingin mengetahui sesuatu sebelum memilikinya, jikalau de kawan-kawan blogger tahu info, mungkin boleh share dengan ja :)

http://emo.huhiho.com

Nota kaki : ja ucap dahulu terima kasih pada yang sudi berkongsi info

post signature

6 yang ambil kisah:

Qiha Aziz said...

kamera digital biasa pon gambar ok je. tapi janji kena pandai cari angle la :)

dslr mmg cantik gambarnya, tapi saiz fail dia pon besar. rugi.

kalau nak kamera my trusted brand haruslah canon atau nikon. tak tahu kenapa. dua2 brand ni bagus to me.

iedaLUVsham said...

tringin gak aku nak dslr, tapi ongkosnya kempis, ehehe! :)

mizzsyaidris said...

i'm canon dslr user. bg i kn.mende ni sgtttt berbaloi2/ lagipun i blja subject photography kt mmu. kalo di mmu tk de dslr.bukan student mmu la..cm gitu la perumpamaannye.

mmg mahal.tp dea ade dijual as student price. tp mmg berbaloi2
malah sy jadikan sbg part timer sy tuk carik uwangg.so berbaloi2..ngee

eija ^_^ said...

to:Qiha Aziz

yer betul tuu, saya pun setuju cakap awak..

tapi nak pandai cari angel tuu saya tak pandai lagi...

kena beljar nie...

eija ^_^ said...

to:iedaLUVsham

ermm betul... onkos nyer sangat mahal, takut beli mcm tak berbaloi pulak huhu

eija ^_^ said...

to:mizzsyaidris

huhu.. boleh ker ajar saya nie.. dah belajar memang kena beli lah kan?? kalau tak mcm mane nak belajar kan??

Related Posts with Thumbnails